Снимка БулфотоДрамата в Народното събрание приключи. Успешно приключи гласуването по оттеглянето

...
Снимка БулфотоДрамата в Народното събрание приключи. Успешно приключи гласуването по оттеглянето
Коментари Харесай

Парламентът прие оттеглянето на Пламен Николов

Снимка Булфото

Драмата в Народното събрание завърши. Успешно завърши гласуването по отдръпването кандидатурата на Пламен Николов като министър-председател. Това се случи от втори опит в днешното пленарно съвещание, откакто при първия липса на кворум стана причина за неуспех.  За отдръпването на Николов имаше 105 гласа „ за “, 60 „ срещу “ и въздържал се.

Гласуването пък мина в отсъствието на самия кандидат-премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група - " ИТН " (ИТН), която получи първия изследователски мандат. Още при започване на съвещанието партията отхвърли да взе участие в " този фарс ". Според тях не било редно всички да се " вторачват " в Има Такъв Народ, които, по думите на Ивайло Вълчев, ясно за съобщи първоначално, че кабинет ще бъде препоръчан единствено при набирането на нужната предварителна поддръжка, написа Novini.bg.

А както стана ясно договарянията на Има Такъв Народ с " БСП за България ", " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме " се провалиха. 

При прегласуването на решението за отдръпване на Николов като кандидат-премиерТома Биков изясни, че ГЕРБ-СДС ще спомага, с цел да помогне да продължи цялата конституционна процедура.

„ Много елементарно можехме да потриваме ръце и да ви вкараме в обстановка, от която има доста мъчно излизане, в конституционна рецесия “, предизвести той.

Биков обаче даде да се разбере, че ГЕРБ-СДС ясно си дават сметка, че с парламентаризма смешки не трябва, „ откакто тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена “.

Това, което в този момент следва, е връчването на мандат на втората политическа мощ - ГЕРБ-СДС. След като президентът възложи създаване на държавно управление, то следва 7-дневен период, в което групировката да откаже или върне мандата. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов удостовери през вчерашния ден пред медиите, че обединението ще върне мандата. 

Процедурата изисква президентът да избера по своя преценка на кого да връчи третия финален изследователски мандат. Очаква се това да са БСП за България. Социалистите дават поръчки, че имат подготвеност да предложат държавно управление. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР